Øvelse på Brann senarier er viktige

Publisert 22.09.2010, kl. 02:12

Åtte av ti som omkommer i brann, omkommer hjemme. Det er kun en øvelse som kan avdekke feil og mangler, og øvelse redder liv.

Denne uken er det brannvernuke , og over 330.000 deltar i en nasjonal brannøvelse.

Bedrifter, skoler, barnehager og institusjoner er pålagt å gjennomføre brannøvelser med jevne mellomrom. Enkelte virksomheter skal også øve flere ganger i året.

– Brannvernuka har vi hatt i mange år, men i fjor hadde vi det første initiativet til nasjonal brannøvelse, opplyser Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening, til NRK.no.

Åtte av ti som omkommer i brann, omkommer i hjemmet.

Slik unngår du skader:

Første prioritet er å redde liv og helse og komme seg ut.
Må man bevege seg gjennom røykfylte rom for å komme til rømningsveien bør du dekke til nesepartiet med et lommetørkle for å ta det meste av røyken.
Du vil få i deg branngasser som vil sløve deg, derfor skal du skal ikke være lenge i et røykfylt rom. Noen omkommer i rømninsgveien.

Det er litt vanskelig å gi råd, men bor du i en nyere blokk kan det lønne seg å være i leiligheten og vente på hjelp, så sant du får kommunisert med noen om at du er der og venter.
I de nye betongblokkene skal det ta 30 minutter før en brann i en leilighet kommer ut i korridoren, og deretter ytterligere 30 minutter før den går inn i neste leilighet. Da skal du i teorien kunne sitte i din leilighet en time før brannen når deg. Ofte er det bedre enn å bevege seg ut i en røykfylt korridor hvor man raskt mister bevisstheten.

Les mer på nrk.no

https://www.nrk.no/livsstil/–brannovelse-hjemme-redder-liv-1.7302127

Lignende artikler