Viste du at to av tre nordmenn sover uten brannstige eller branntau?

To av tre nordmenn med soverom i andre etasje eller høyere, har verken brannstige eller branntau.

Ungdom og Oslo-folk er verstingene. Begge grupper er overrepresentert blant dem som ikke har montert tau, stige eller annet evakueringsutstyr på soverommet.

Det viser en ny undersøkelse som Synovate har utført for Falck.

Hoppe?
Dersom soverommet ditt ligger mer enn fem meter over bakken, og det brenner i trappa, forventes det at du skal rømme ut av vinduet.

– Du kan jo selv gå opp i andre- eller tredjeetasje og se om du hadde turt å hoppe dersom det blir nødvendig, sier Ole Morten Ona Ringdal i Falck.

Når 65 prosent av alle som sover høyere enn førsteetasje opplyser at de verken har brannstige eller -tau, stemmer det godt med hans erfaringer.

– Det er få som har gjort de relativt små investeringene som skal til for å få en trygg og sikker rømningsvei, sier Ona Ringdal til Newswire*.

Rømingsveier
I underkant av 1.500 boliger brenner i Norge hvert år. I fjor omkom 63 personer.

– Røykvarsler er den beste sikkerhetsinvesteringen du gjør når det gjelder brann. Men det er ikke nok å bli varslet. Rømningsveiene må også være i orden. Branntau og brannstige kan være et godt supplement til de lovpålagte kravene, sier Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Brannforskriftene sier at hver branncelle, som er ett eller flere rom, skal ha minst to rømningsveier. For høyder under fem meter, er det å hoppe fra vinduet godtatt som en av de pålagte rømningsveiene.

Boliger hvor vinduet er over fem meter over bakken og som ikke har to trappeoppganger, skal ha stige montert på utsiden (5-7,5 meter) eller fastmontert trapp (over 7,5 meter).

Brenner fort
– Gjør deg kjent med utstyret når du kjøper brannstige eller branntau. En brann utvikler seg veldig fort, du har ikke tid til å lese bruksanvisninger. Og tenk på hvem som skal bruke utstyret, om det er egnet for alle, sier Kalheim. Fra de første flammene til full overtenning går det tre til sju minutter.
Det finnes forskjellige varianter av branntau og brannstiger. Den vanligste typen brannstige er utfellbar. Når den ikke er i bruk, ser den ut som en list på veggen. En enklere variant er stige av kjetting som hektes over vinduskarmen med en bøyle.

Øvelse
Et godt tips er å teste ut brannstigen eller branntauet i rolige former.

– Gjør øvelsen til noe morsomt hvis det er barn som skal prøve. Det er ingen grunn til at barn skal være redd for brann når de legger seg om kvelden, sier Kalheim i Brannvernforeningen.

Du kan montere utstyret selv. Men da skal du også vite hva du gjør. Det må festes i bærende materiale, det vil si i stendere og ikke i panelet.

Skal utstyret festes i betong, må du sørge for at skruene sitter ordentlig. Det betyr at du bør bruke spesialtilpasset beslag. (ANB)

Hva med dere? har dere brannstige?       Bestill gratis tilbud i dag!

Lignende artikler