Det var en større Brann i Bergen Sentrum

Publisert den 30. jul. 2015

49 personer ble evakuert og én sendt til sykehus da det brøt ut brann i et brannsmitteområde i Kong Oscarsgate og Nedre Hamburgersmauet i Bergen sentrum.

Tre storbranner på ni uker – ingen kjente årsaker, 150 evakuert – flere skadd i Bergens brannsmittekvartaler

Av ØYSTEIN ANDERSEN

(Dagbladet): Nattens brann i Bergen er den tredje storbrannen i løpet av drøye to måneder i tett trehusbybyggelse i samme område bak Fisketorget og under Fløibanen.

Politi og brannfolk på stedet har ikke sett noen åpenbar årsak til den siste brannen, som ble varslet av en beboer like før klokka  05 i natt.

Etterforskningen så langt har heller ikke avdekket noen årsak til brannene 21. og 26. mai i år, i det som brannvesenet selv definerer som «brannsmittekvartaler».

I denne tette trehusbebyggelsene med smale gater, er det 12 kvartaler med om lag 200 bygninger.

Tre alvorlig skadd

Nærmere 150 beboere er blitt evakuert i de tre brannene, flere under dramatiske omstendigheter. Den første av de tre brannene startet seint på kvelden – de to sist midt på natta.

21. mai kom den første brannmeldingen fra Lille Øvregaten klokka 22.36. Brannen var under kontroll i løpet av en halvtime. Av de 22 evakuerte ble seks kjørte til sykehus.

Noen måtte hoppe ut, og tre av beboerne fikk alvorlige skader.

Innsatsleder Kjetil Øyri i Hordaland politidistrikt sa til Dagbladets reporter på åstedet da at brannen brøt ut i en trang trehusbebyggelse med stor spredningsfare.

Hentet ut bevistløs

26. mai kom den første melding klokka 03.53 om brann i et trehus mellom restaurantrekken på Torget og Nedre Korskirkeallmenning.

70 beboere ble evakuert. Minst sju personer måtte hentes ned fra en altan eller leiligheter oppe i etasjene. Røykdykkerne fikk hentet ut en bevistløs person, og Helse Bergen kalte tilstanden alvorlig.

I natt kom den første meldingen om røykutvikling klokka 04.40.

Like etter slo flammer opp. Brannvesenet med 36 mann raskt på stedet gjorde en svært effektiv jobb også denne gangen, og brannen var under kontroll like etter klokka 07.

Røykskader

Da var 49 beboere evakuert uten fysiske skader i tillegg til en 17-åring, som ble kjørt til universitetssykehuset på Haukeland. Han er seinere utskrevet.

Husene i Kong Oscars gate 4 og 6 har fått store brannskader i tillegg til et hus i Nedre Hamburgersmauet 1. Det var også en av  gatene der det brant 21. mai.

Brannvesenet måtte rive taket på et av de brennende husene i natt for å hindre spredning. To-tre bygninger i tillegg har fått betydelige vannskader.

Linker & kilder:
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/branner/politiet-storbrann-i-bergen-sentrum/a/23497106/
https://www.tv2.no/2015/07/30/nyheter/storbrann/brann/bergen/7204877
https://m.db.no/2015/07/30/nyheter/innenriks/brann/bergen/40387900/?www=1

Lignende artikler